10 manieren om creatief te blijven

10 manieren om creatief te blijven

Soms kun je thuis of op je werk even helemaal vastlopen. Je weet dan niet meer hoe je je problemen aan moet pakken. Door creatief te zijn, kun je op nieuwe en verrassende manieren je problemen oplossen. Wanneer je creatief bent, sta je open voor inspiratie, ben je vindingrijker en kom je met originele oplossingen. In dit artikel geef ik je 10 manieren om creatief te worden en te blijven.

1. Lijstjes maken en mindmappen

To do lijstjes geven op een snelle en overzichtelijke manier structuur aan alle gedachten. Door ideeën en gedachten op te schrijven, worden ze tastbaarder, waardoor je verborgen informatie naar boven haalt en nieuwe denkprocessen in werking zet.

2. Neem overal een notitieboek mee naartoe

Op die manier kun je goede ideeën op elk moment opschrijven. Creatieve ideeën krijg je vaak wanneer je onderweg bent. Veel slimme mensen dragen daarom altijd een notitieboekje bij zicht. Ideeën komen meestal via een omweg op je pad, dus elke kleine aantekening kan helpen. Je weet nooit of deze gedachte straks tot iets groters leidt.

3. Kom achter je computer vandaan

Neem afstand van je computerscherm en probeer even uit te zoomen van het probleem. Geef je eigen creatieve proces de ruimte.

4. Wees niet te streng voor jezelf

We zijn vaak een kei in het geven van innerlijke zelfkritiek. Dat stemmetje in je hoofd dat de hele dag doorgaat, kraakt elk idee af wat er binnenkomt en ziet alleen maar beren op de weg. Geef jezelf eens toestemming om alles op te schrijven wat je wilt, zonder daar een oordeel over te hebben. Sta jezelf toe om fouten te maken.

5. Neem pauzes

Soms blijf je hangen in een gedachteproces. Door daar even uit te stappen en iets anders te doen, kun je een kwartier later ineens wel een oplossing zien voor het probleem.

6. Neem een douche

Je krijgt nieuwe ideeën wanneer je ontspannen bent. Neem een heerlijke douche, laat alle gedachten van je afspoelen en maak ruimte voor creatieve ideeën.

7. Maak een boswandeling

Wandelen in de natuur verbindt je met jezelf en het laat je creativiteit stromen. Je weet beter wat wel en niet goed voor je is. Neem hier elke week de tijd voor, je krijgt er energie van!

8. Stap uit je comfort zone

Iets doen wat je nog nooit gedaan hebt zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen groeit en dat je de wereld met andere (creatieve) ogen bekijkt.

9. Go somewhere new

Nieuwe plaatsen kunnen je creatieve proces een boost geven. Bezoek eens een stad waar je nog nooit bent geweest en de inspiratie komt je vanzelf tegemoet!

10. Good enough is the new perfect

Laat het idee varen van hoe dingen moeten of hoe je ze altijd gedaan hebt. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Laat de denkbeeldige touwtjes een beetje vieren en vergeet vooral niet om af en toe gewoon een beetje lol te hebben!

 

Over Merel Jegen

Ik ben Merel Jegen (27 jaar), net afgestudeerd aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie en ik woon in het centrum van Alkmaar. Schrijven is mijn passie en ik wil graag mijn eigen tekstbureau starten om als freelance tekstschrijver/journalist aan de slag te gaan. Mijn interesses liggen op het gebied van yoga & mindfulness, human interest, lifestyle, interieur, tijdschriften en koken.
Als perfectionist heb ik een passie voor organiseren en notitieboekjes. Artikelideeën, leuke adresjes of mooie quotes; ik gebruik ze overal voor. Ik vind heel fijn om in deze drukke, digitale wereld iets tastbaars in handen te hebben waarin ik inspirerende dingen kan opschrijven. Op die manier creëer ik een klein rustmomentje voor mezelf om alles te ordenen. Ik vind het dan ook ontzettend leuk dat ik jullie maandelijks met mijn artikelen mag inspireren op MLN over organiseren, productiviteit en balans brengen in je leven door middel van notitieboekjes!

Mereljegen.wordpress.com  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.