Zaaien en oogsten: schrijf het op!

Zaaien en oogsten: schrijf het op!

Net zoals in de natuur kunnen wij ook zaaien en oogsten. Alles wat je bewust en onbewust aandacht geeft groeit. Wat zijn jouw dromen en wensen? Wat wil jij dit jaar bereiken? Waar wil je meer aandacht aangeven. Schrijf ze op in je notitieboek of dagboek en plant het eerste zaadje.

Zaadjes planten 

In het voorjaar worden in de tuin of moestuin zaden geplant en deze worden met liefde gevoed, tot dat de vruchten ervan geplukt kunnen worden. We zaaien, bedekken deze met aarde, bemesten deze en geven het voldoende water en zonlicht. Door deze constante voeding kan het zaadje uitbloeien tot een mooie vrucht, een bloem floreren en jij kan ook de vruchten plukken van jou groei.

Wat wil je? Welke vruchten wil jij over een paar maanden plukken? Ga dit eens bij jezelf na.

Schrijven

Dan komt de belangrijke tweede stap: opschrijven. Door te schrijven activeer je veel processen. Ten eerst kan je het makkelijker herinneren wat je doelen en wensen zijn. Er gebeurt in ons leven veel en veel ideeën zijn vluchtig, maar door ze op te schrijven zet je ze extra kracht bij.

Daarnaast is schrijven in je notitieboek een krachtig proces, want je laat daarin zien dat je het meent. Je hebt het opgeschreven en toevertrouwd aan papier. En het liefst nog met zwarte pen, omdat schrijven met zwart definitiever is dan schrijven met blauwe pen. Ook zorgt het opschrijven van jouw droom er voor dat je jouw hersenen activeert en voorbereid op wat er komen gaat. Jouw nieuwe ik. De persoon die je over een paar maanden wilt zijn. Hierdoor kan jouw brein alert zijn wanneer er iets op jouw pad komt wat met jouw doelen of gewenst resultaat te maken heeft. Dus sla deze belangrijke stap van het opschrijven in je dagboek niet over.

Water geven

Nadat je jouw wens hebt uitgesproken en opgeschreven is het doel om dit zaadje water te geven. Het moet gevoed worden. Wat is de voeding voor jouw droom? Water, mest of misschien wel zon. Voed het zaadje, alsof het een zaadje van een mooie vrucht of groente is. En geef het de aandacht en liefde die het verdiend.

Een bloem is nog nooit sneller gaan bloeien door eraan te trekken.

Wees niet ongeduldig

Ik herken het en snap het helemaal. Als je iets graag wilt, dan wil je het het liefste nu meteen. Direct! Helaas zal dat niet gaan. Een bloem of het gras is nog nooit sneller gaan groeien door eraan te trekken. Geef het liefde, geef het water en wees geduldig.

Oogsten

En dan is het zo ver. Waar jij afgelopen maanden zo hard voor gewerkt hebt kan geoogst worden. Wees dankbaar en geniet van het proces. Doe het niets gehaast. Je hebt er maanden aan gewerkt en mag er nu ook van genieten. Zorg dat je alle vruchten pluk want anders gaan ze rotten. Maak je klaar voor de herfst om weer naar binnen te keren.

Ik vind de gedachte dat ons leven zo cyclisch is al de natuurlijk een heel fijn. Wij leven ook met de seizoenen en zijn in de winter meer naar binnen gekeerd en in de zomer meer naar buiten gericht. Nurture jouw zaadje dan komen de vruchten vanzelf. En vergeet ook niet jouw mooie resultaten op te schrijven in je notitieboekje.

Mooie journals om jouw groei in vast te leggen:

 

Wat ga jij zaaien en oogsten dit jaar?