Als je op Instagram of Pinterest zoekt op bullet journals, dan kom je de mooiste creaties tegen. Prachtige kunstwerken die veel tijd kosten, en is dat eigenlijk wel handig allemaal? Gelukkig hoeft een bullet journal bijhouden helemaal niet ingewikkeld te zijn, en je hoeft er al helemaal niet voor te kunnen tekenen. Ik laat je zien hoe je een functionele en minimalistische bullet journal kunt bijhouden, zonder dat het veel tijd kost!
Start met het plannen van de week
Mijn werkweek begint op maandag, dus ik probeer de aankomende week altijd op zaterdag of zondag te plannen. Dat begint met het tekenen van mijn wekelijkse spread. De mijne zijn altijd supereenvoudig en helemaal aan te passen naar jouw voorkeur én het formaat van jouw boekje. Ik trek een paar lijnen met mijn lineaal en dan ben je eigenlijk al een heel eind.
Mijn weekly spread bestaat uit twee delen: een klein wekelijks overzicht waarin ik bepaalde taken alvast kan inplannen, en een dagelijks gedeelte voor mijn to do lijsten. In het wekelijkse gedeelte schrijf ik de taken op waarvan ik weet dat ik ze die dag wil doen. Bij mij is dat bijvoorbeeld vaak wanneer ik een afspraak heb met iemand, naar een event ga of ik niet moet vergeten om de wasmachine aan te zetten of iemand te bellen. Alles waarvan ik in het weekend al weet dat ik het de volgende week op een specifieke dag wil doen, zet ik in deze kolom.
Dagelijks je bullet journal bijwerken
Elke avond pak ik mijn bullet journal er weer bij om een nieuwe dag te maken. Op maandagavond maak ik dus mijn to do lijstje voor dinsdag, op dinsdag die voor woensdag, enzovoorts. Op deze manier heb ik ’s avonds rust in mijn hoofd, omdat ik al weet wat ik de volgende dag ga doen. Uiteraard kun je deze lijsten altijd nog aanvullen op de dag, bijvoorbeeld omdat je iets vergeten bent of er iets bij is gekomen.
Mijn dagelijkse lijstjes zijn supermakkelijk te maken en kosten je maar ongeveer vijf minuten van je vrije avond. Ik trek een streep met een brushpen of markeerstift, waarop ik de dag en de datum op kan schrijven. Je hoeft geen gekleurde streep te trekken, alleen met pen de dag opschrijven kan ook. Ik vind werken met kleur wel fijn, omdat ik zo een duidelijker overzicht heb van waar de ene dag stopt en de volgende begint. En het staat ook gewoon vrolijk! Onder de streep maak ik een lijst met alle dingen die ik die dag wil of moet doen. Die vul ik eventueel gedurende de dag aan, en ik streep ook taken af wanneer ik ze gedaan heb. Je kunt dit uiteraard ook ’s avonds doen wanneer je de volgende dag opzet.
De volgende week
Wanneer de week bijna voorbij is, heb je een goed overzicht van welke taken je wel en niet hebt afgerond. Ik kijk zelf elke keer als ik een nieuwe week opzet, of er nog taken zijn die ik de vorige week niet heb kunnen afronden. Die kun je dan weer meenemen naar de volgende week.
Laatste tips
- Schrijf alles op wat je moet onthouden. Mijn minimalistische bullet journal staat vol met taken als ‘afwas doen’ en ‘bed verschonen’. Het is niet dat ik die taken vergeet als ik ze niet opschrijf (de afwas stapelt zich vanzelf op, tot je er niet meer omheen kunt), maar het kan wel helpen met je motivatie.
- Maak een duidelijke ‘key‘ voor jezelf, die niet te moeilijk te onthouden is. Ik gebruik bijvoorbeeld alleen een dot voor alle taken en events, maar misschien wil je hierin onderscheid aanbrengen. Wanneer ik een taak afgerond heb, zet ik een kruis door de dot. Ben ik aan iets begonnen, maar heb ik de taak nog niet afgrond? Dan gaat er één streep door de dot. Als ik een taak heb verzet, maak ik gebruik van een pijltje. Dat zijn de enige symbolen die ik gebruik. Uiteraard kun je symbolen toevoegen of weglaten, maar ik raad je aan het zo eenvoudig mogelijk te houden!
- Begin je net met het bijhouden van een bullet journal? Houd het dan zo simpel mogelijk! De creaties die je op Pinterest en Instagram vindt zijn prachtig, maar misschien helemaal niet haalbaar in jouw drukke week. Probeer het rustig op te bouwen door eerst een simpele pagina te maken. Na een tijdje merk je wat er fijn werkt voor jou, en wat niet, waardoor je jouw eigen pagina’s kunt gaan uitbreiden, of juist niet.
- Mijn bullet journal helpt me ontzettend om productief te zijn en bepaalde taken niet maanden uit te stellen, maar je kunt niet 100% van je tijd productief zijn. Het geeft dan ook helemaal niks als je een week overslaat, of zelfs een maand. Gebruik je bullet journal wanneer het voor jou uitkomt. Het is een tool om je te helpen, geen verplichting om je dagen vast te leggen (tenzij je dat wilt, natuurlijk).
- Een bullet journal hoeft niet altijd functioneel te zijn. Misschien vind jij het wel fijn om elke dag creatief bezig te zijn en mooie pagina’s te maken in jouw bullet journal. Misschien maak je wel een art journal van jouw boekje! Het fijne aan een bullet journal is dat je het helemaal kunt inrichten naar jouw voorkeuren. Laat je dus ook zeker niet afleiden door wat andere bullet journalers doen, maar ga je eigen weg en kies jouw eigen stijl!
- Kijk wat andere mensen doen! Dat klinkt misschien een beetje tegenstrijdig met het vorige punt, maar als je niet weet waar je moet beginnen, kunnen Pinterest en Instagram juist heel goed zijn voor inspiratie. Een pagina van iemand anders namaken kan je ook helpen te ontdekken welke pagina’s voor jou wel werken en welke niet.
Liefs,
Lilian Letters
Volg Lilian op Instagram voor nog meer inspirerende foto’s van haar minimalistische bullet journal spreads.