Notitieboek tip #13: mindmapping

Notitieboek tip #13: mindmapping

Wanneer er de behoefte ontstaat om gedachten en ideeën te ordenen zijn er diverse manieren om dat te doen. Eentje waarvan wij regelmatig gebruik maken is mindmapping. Vandaag onze ode aan de mindmap.

Wat is mindmapping?

Mindmappen of mindmapping is een manier om een idee op papier te zetten. Dit idee kan vervolgens eenvoudig gestructureerd worden. Het is een vorm van aantekeningen maken wat die je helpen om een onderwerp verder uit te diepen. Door het op te schrijven maak je de ideeën / onderwerpen die in je hoofd zitten visueel. Vaak zal dit leiden tot nieuwe ingevingen of aanvullingen op bestaande ideeën.

Hoe gebruik je mindmapping?

Om mindmapping duidelijk en simpel te houden geven we je volgende richtlijnen plus voorbeelden.

  1. Schrijf het hoofdonderwerp in het midden van het papier op.
    Bijvoorbeeld: Vakantie
  2. Maak vertakkingen. Begin rechts boven en ga met de klok mee met daarin sub-onderwerpen die met het hoofdonderwerp te maken hebben. Als je altijd rechtsboven begint met tekenen, weet je altijd de juiste volgorde om jouw mindmap te lezen.
    Bijvoorbeeld: Accommodatie, budget, meenemen, reizen
  3. Op deze vertakkingen van sub-onderwerpen maak je vervolgens weer nieuwe vertakkingen. Hierin plaats je zaken die verbandhouden met het door jou opgeschreven sub-onderwerp.
    Bijvoorbeeld: Onder accommodatie valt Camping, Hotel, appartement. Of onder budget vallen zaken als kosten reis, maximale uitgaven aan eten en drinken.
  4. Gebruik in je mindmap zoveel mogelijk kleuren en teken veel plaatjes bij de steekwoorden. Hierdoor kun je de inhoud beter onthouden.

Je zult zien dat je als het ware een overzichtelijke boomstructuur creëert.

Wanneer gebruik je mindmapping?

Er zijn verschillende toepassingen wanneer het handig is om te mindmappen. Wanneer je een onderwerp wil uitwerken, als basis voor een brainstorm, om een event wat je wil organiseren uit te werken of om zaken helder te presenteren. Daarnaast heeft het ook een lerend vermogen. Het help je dingen beter te onthouden, omdat je het én opschrijft én visueel maakt. Bijvoorbeeld doordat je aantekeningen maakt tijdens een college, een samenvatting van een boek maakt of een hoofdstuk voor een tentamen samenvat. Dat maakt het dat mindmapping op kantoor, thuis en tijdens studie heel goed te gebruiken is.

Digitaal zijn er ook mogelijkheden om te mindmappen. Het is maar net wat er bij je past. Wij denken echter dat het mindmappen op papier toegankelijker is. De kans dat je jouw notieboek bij je hebt is achten wij groter dan dat je je computer overal mee naar toe sleept. Daarnaast helpt schrijven je dingen beter te onthouden dus als je het voor studiedoeleinden gebruikt is het zeker aan te raden om op papier te mindmappen.

Veel mindmap plezier en succes!

Afbeelding

handige blanco notitieboeken om lekker in te mindmappen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.