Notitieboek tip #12: Journal prompting

Notitieboek tip #12: Journal prompting

Recentelijk zijn wij tegen een term aangelopen die we zo leuk vinden dat we het graag met je delen. Het betreft een een Engelse term genaamd Journal prompting. Vrij vertaalt betekent het dagboek geheugensteun of helpend handje. Letterlijk vertaald betekent prompt een geheugensteun.

Wat is Journal prompting?

Het schrijven van een prompt betekent dat je een klein verhaaltje schrijft. Om jou op weg te helpen stel je jezelf een vraag. Deze vraag kan over zeer uiteenlopende onderwerpen gaan. De opdracht aan jou is dan om een (klein) verhaaltje te schrijven over de gestelde vraag. Een voorbeeld hiervan is: Als ik morgen zou vertrekken om in een ander land te gaan werken, waar zou ik dan naar toe willen?

Waarom journal prompting?

`Ik vind het zo jammer dat ik niet weet wat ik in het boekje moet schrijven’. Of `Ik zou graag willen schrijven, maar ik weet niet zo goed hoe’zijn dingen die mensen op markten soms tegen ons zeggen. Journal prompting gaat je helpen om te leren schrijven. Vervolgens kunnen mensen andere tips die we hen meegeven en waar we ook artikelen over schrijven uitproberen. Een activiteit waar je sowieso nooit te oud voor bent om mee te beginnen!

Hoe gebruik je Journal prompting?

De voorbeeld vraag die we in de 2e alinea gebruiken nemen we als voorbeeld. Naar welk land zou je morgen vertrekken om daar te gaan werken. We hopen dat je begrijpt dat een antwoord als `Spanje’niet volstaat. Dagdroom lekker verder over het gekozen land. De keuze voor Spanje kan namelijk veelzijdig zijn. In steekwoorden: Omdat je in het weekend dan lekker naar het strand kunt. Omdat je de taal graag (verder) wil leren of omdat het mooie bedrijf waar je graag wil werken het hoofdkantoor in Spanje heeft. Leg de lat niet meteen te hoog. Je doet dit om te oefenen. Je eerste prompts hoeven niet direct prijswinnende literatuur te zijn.

Voorbeelden Journal promting

Zoals al eerder aangegeven kunnen de onderwerpen zeer uiteenlopend zijn. Van iets wat je leuk vindt, je gênantste moment ooit tot de politieke gedachte die je vandaag de dag hebt.

Hier volgen 5 voorbeelden die je op weg kunnen helpen:

  • Wat is het favoriete item dat je bezit?
  • Welk familielid ontwijk je op feesten en partijen het liefst?
  • Welke steden staan in jouw top 3 van nog te bezoeken plaatsen
  • Wat is het grappigste wat je zoon / dochter ooit gedaan heeft
  • Welke gedachten hebben mensen vaak, onterecht, bij jou
  • Wat ik vaker zou meten doen is ….

Weet jij nog een leuke journal prompt? Deel hem hieronder in de comments en help de Lovely Community meer te schrijven!

notitieboeken om dagelijks in te schrijven en te reflecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.