Meer focus door een externe hardeschijf (notitieboek)

Meer focus door een externe hardeschijf (notitieboek)

Wil je ook meer rust in je hoofd? Minder bezig zijn met wat je allemaal nog moet en wil doen, maar juist genieten van het moment? Dat kan! Ik ga je er in deze blog meer over vertellen.

Beperking van je brein

Volgens Mark Tigchelaar, schrijver van het boek Focus en expert op het gebied van productiviteit en het menselijk brein, kan ons werkgeheugen maar een aantal taken tegelijk aan. Als ons hoofd vol zit met gedachten, to-do’s en open loops (zaken die steeds in je gedachten terugkeren omdat je ze nog moet doen) kan je er eigenlijk niks meer bij hebben. Je kunt het zien als het werkgeheugen van de computer. Staan er te veel programma’s en bestanden open, dan loopt de computer vast. Dit kan in je hoofd ook gebeuren.

Te veel taken tegelijk

Het kan zijn dat je momenteel veel aan je hoofd hebt, omdat je het heel druk hebt met werk of nog veel moet doen voor je vakantie. Als er dan nog een extra taak, project of vervelende gedachte bijkomt (babyshower organiseren, een spoed project op werk tussendoor) dan kun je snel gestrest of geïrriteerd raken of het gevoel hebben het allemaal niet meer aan te kunnen.

Er staan dan simpel weg te veel taken in je hoofd open.

Advies van breinexpert: gebruik een notitieboek

Mark Tigchelaar adviseert dan ook om een notitieboek te gebruiken als externe harde schrijf, zodat je werkgeheugen weer ‘vrijkomt’. Je schrijft alles wat continu in je hoofd ronddoolt op, krijgt overzicht en kan even parkeren wat er allemaal nu nog echt moet gebeuren. Je kan ook piekergedachten opschrijven om daarmee de cirkelredernaties en terugkerende gedachten te stoppen. Dat geeft ook veel rust!

Door  te schrijven krijg je dus bijna direct meer rust, overzicht en gevoel van controle. En krijg je de kans prioriteiten te stellen en bij elke taak na te denken of dit echt moet gebeuren?

Een handige tip: Je kunt jezelf afvragen: Moet ik het doen? En moet ik het nu doen? Misschien zou je hulp kunnen vragen aan iemand in je omgeving of een collega.

Het belang van schrijven nog eens op een rijtje

  • Meer rust en overzicht
  • Gevoel alles weer onder controle te hebben
  • Creatiever omdat er meer ruimte in je hoofd komt
  • Omdat er minder in je hoofd omgaat ben je meer in het moment, bewuster aanwezig

Focus door yoga en/of meditatie

Naast schrijven en een momentje voor jezelf nemen om alles op orde te stellen kan je ook dagelijks een meditatie en/of yogaoefeningen doen. Het gaat er om dat jij tijd tot tijd even alles ‘uit’ je hoofd zet, waardoor je daardoor weer beter en sneller werkt.

Zo werkt het bij een computer ook. Vaak na het afsluiten van alle programma’s en bestanden of het opnieuw opstarten is jouw computer vaak weer sneller!

Een Tip

Gebruik verschillende notitieboeken voor verschillende onderwerpen.

  • Houd een to-do lijst bijvoorbeeld bij in een planner,
  • zakelijke gedachtes en ideeën in een notitieboek en
  • persoonlijke momenten en gedachtes een dagboek.

 

Ik ben benieuwd of jij al schrijft om je focus te behouden? En wat voor notitieboek je hiervoor gebuikt? Leuk als je het laat weten door een opmerking te plaatsen onder dit blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.