Hoe ga je om met gebrek aan inspiratie en motivatie?

Hoe ga je om met gebrek aan inspiratie en motivatie?

De laatste maanden was ik mijn inspiratie en eigenlijk ook mijn motivatie kwijt. Op creatief gebied dan. Het leven slokte mij op, werk vroeg al mijn aandacht en verder wilde ik op de spaarzame vrije momenten eigenlijk alleen maar rusten. Maar binnenin mij ontstond een onrust die moeilijk samen te vatten was. Er kwam niets meer uit mijn handen. Ik had geen zin om creatief bezig te zijn. Ik had geen zin om te schrijven wat er met mij gebeurde of wat ik voelde. Ik wilde helemaal niets. Maar niets doen is voor een creatieve bij funest. Ik moest dit oplossen maar hoe?

Loslaten en ruimte

In eerste instantie liet ik het gewoon even zijn. Het is oké als het soms even niet lukt. Loslaten en ruimte geven was het enige wat ik nu kon doen. Ik kon namelijk wel heel gefrustreerd met mijn verf kwast of pen klaar gaan zitten maar het zou mij niet helpen in mijn creatieve proces. Het lukte namelijk zelfs niet om mijn frustraties op papier te zetten. Wat stiekem weer zorgde voor meer frustraties. Een soort sneeuwbal effect die ook nog eens een vicieuze cirkel werd. Ik liet de boel de boel. Ruimde al mijn creatieve spullen op die normaal allemaal door mijn huis rond zwerven en meestal een grote berg vormen op mijn eettafel. Ik liet het gewoon even gaan. Creativiteit is niet af te dwingen.

Hoe ga je om met gebrek aan inspiratie en motivatie?

Onrust en frustratie

Maar het laten zijn en ruimte geven, bracht mij niet waarop ik hoopte. De onrust bleef en de frustratie bleef groeien want hoe kon het dat ik niets op papier kreeg? Het was ontzettend druk op het werk, al mijn energie ging nu op om te zorgen dat ik op de been blijf en eigenlijk leek geen een materiaal nog iets goeds te doen om mijn creativiteit te bevorderen. Alles was fout.

Nieuwe materialen

Ik besloot om “gewoon” een poging te gaan wagen en weer wat te gaan doen. Langzaam weer het schrijven oppakken. Ik besloot om van materiaal te veranderen. Eens niet te gaan voor die vertrouwde bic balpen maar te kiezen voor mijn mooie Lamy vulpen. Ik besloot om mijn Midori Travelers Notebook inserts eens te veranderen en niet te gaan voor een gelinieerde insert maar voor een blanco insert. Ik probeerde mijn grenzen te verlegen maar vooral om mijzelf niet te beperken door lijntjes, ruitjes of dots. Ik probeerde mijzelf de vrijheid te geven om alles te maken waar ik op dit moment de behoefte aan had. Het hoefde niet mooi te zijn. Het hoefde niet goed te zijn. Het mocht er gewoon zijn.

Op gang komen

Het was een ware struggle de afgelopen paar weken om weer op gang te komen. Om gewoon weer dat te doen waar ik het meest blij van word. Ik schreef soms een paar zinnen, ik verfde soms gewoon een pagina in een kleur of ik probeerde nieuwe materialen uit om te zien of dit mij zou helpen. Tot ik afgelopen week vakantie kreeg en gewoon aan mijn bureau ging zitten met mijn Midori Travelers Notebook en een creatieve uitdaging waaraan ik dit jaar mee doe. Ik liet het gewoon gaan en probeerde het idee in mijn hoofd om te zetten naar een art journal pagina. Uiteindelijk kwam het eruit, na weken van een creatieve blokkade, kreeg ik weer een art journal pagina op papier. Weliswaar met nieuwe materialen maar uiteindelijk bleek de oplossing toch het loslaten en de ruimte geven. De eerste stap is weer gezet en hopelijk vind ik nu mijn creativiteit weer terug.

Hoe ga je om met gebrek aan inspiratie en motivatie?

Hoe gaan jullie om met een creatieve blokkade?

Take care!

xoxo

Bron foto’s: Eigen foto en Shutterstock

One thought on “Hoe ga je om met gebrek aan inspiratie en motivatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.