Efficiënt werken: de Seinfeld methode

Seinfeld methode

De Seinfeld methode. Is dat niet die Amerikaanse komiek met een gelijknamige tv-serie? Juist… die ja…. En hij had moeite met het vinden van tijd voor het schrijven van teksten en projecten en die consequent uit blijven voeren. De methode die hij daarvoor heeft bedacht, is ook weer super simpel. Maar wel effectief…. De productiviteitsketting.

Waarvoor?

Gebruik deze Seinfeld methode voor doelen zonder een strakke deadline. Doelen waar geen haast bij is, waar niemand je voor achter je vodden aan zit dus is er geen direct gevolg als het niet op tijd af is. Maar toch een voldoening geeft als je daar een dikke streep doorheen kunt zetten zodra je dit hebt afgerond. Dus het boek dat je altijd wilde schrijven, het boek publiceren of bijvoorbeeld meer bewegen.

Is dit herkenbaar: een fantastisch idee waar je echt iets mee moet doen. Je gaat fris en fruitig van start om het uit te werken. De 1e week gaat het goed. Daarna zwakt het wat af omdat er toch ook nog best veel andere zaken zijn die gedaan moeten worden. Dus je slaat een dag over. En vervolgens nog een. Ai…. Daar ga je de mist al in.

Wat moet je doen?

Maak een groot jaaroverzicht op één blad en hang het op een plek waar je niet om heen kunt. Elke dag als je iets hebt gedaan, zet je een groot rood kruis in het jaaroverzicht. Na een paar dagen zie je dus een ketting van rode kruizen ontstaan op dat overzicht. Het bewijs van productiviteit hangt aan de muur. Zichtbaar. Want als je ook maar een dag over slaat….. dan verbreek je de ketting. En dat wil je niet.

  1. Bepaal je doel. Dat kunnen er meerdere zijn maar begin eerst maximaal met 3 doelen.
  2. Omschrijf elk doel. Bijvoorbeeld: elke dag minimaal 30 minuten bewegen of 20 blz. studeren.
  3. Print de kalender (voor elke doel een aparte) en hang deze ergens zichtbaar op. Dit kan een jaarkalender zijn maar per maand is prima.
  4. Koop een grote rode markeerstift. Vooral een grote, want dan daar is de beloning beter zichtbaar mee.
  5. Kruis elke dag af als je jouw doel die dag hebt bereikt.

Digitale Seinfeld methode

En uiteraard is daar in dit digitaal tijdperk ook een app voor de Seinfeld methode: Chains.cc. Zet digitaal een vinkje en creëer je ketting van productiviteit. Hiermee kun je zelfs een paar projecten ingeven voor nog meer productiviteit op verschillende vlakken: leerdoelen, elke dag sporten etc.

Waarom werkt dit?

Een gewoonte wordt pas een gewoonte als je dit consequent blijft herhalen. Door deze gewoonte maak kom je stap voor stap vooruit en bouw je dagelijks verder aan jouw project.

“Mensen zijn gewoontedieren. En net zoals het moeilijk is om een slechte gewoonte af te leren, is het ook lastig om een goede gewoonte aan te leren”.

Over Corina Evers

Corina - 39 jaar – mama van een tweeling van 6 - Virtual Assistant – ‘ontzorgt’ ondernemers met het uit handen nemen van diverse werkzaamheden - secretaresse op afstand - expertise: structuur en efficiency aanbrengen + maken van Prezi-presentaties en infographics– dol op allerlei soorten notitieboeken, het liefst in leuke, frisse kleuren. – Geniet van het leven - www.virtualfocus.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.