Direct meer rust en minder stress met deze 10 tips!

Direct met rust en minder stress met deze 10 tips

We kennen het allemaal. Er zijn soms van die periodes dat we helemaal overlopen met ideeen, gedachten en to-do’s. En elke dag vliegt de dag weer voorbij, zonder dat we al onze taken hebben afgerond. Hoe zorg je er nou voor dat je jezelf niet voorbijloopt en een beetje rust creeert in je hoofd zodat je weer helder kunt denken. Ik heb 10 tips voor je die je direct zou kunnen toepassen.

 1. Maak een breindump
  Verstandig om eerst je hoofd leeg te maken. Want zolang je alles in je hoofd aan het onthouden bent, heb je niet de mentale ruimte om beslissingen te nemen over de taken die je moet doen. Pak je notitieboek en een pen en schrijf alles op wat je maar kan bedenken. Dit kan privé zijn, zakelijk of dingen die je moet doen voor je gezin of huishouden. Nu je alles hebt opgeschreven is het uit je hoofd en is het zaak om de taken te sorteren op gebied: zoals werk en privé. En alles wat prioriteit heeft te markeren met een markeerstift.
 2. Maak een to-do lijst
  Zet al deze taken eens op een lijst die je moet uitvoeren in je notitieboek of planner. Begin met de belangrijkste taken of de taken die de meeste urgentie hebben en werk zo toe naar taken die minder belangrijk zijn. Het afvinken van de taken op deze lijst geeft je rust en voldoening. Maar nog beter is het om de taken in te plannen, zodat je naar de wat (de taak) ook een wanneer hebt.
 3. Plan de taken in in je planner
  Plan de belangrijkste meteen in jouw agenda of planner in. Zo stel je hier tijd voor beschikbaar en weet je wanneer je iets gaat doen. Elke dag werk je de geplande taken uit je planner af en vink je deze af. Dit geeft een voldaan gevoel, maar nog belangrijker. Je onderneemt dagelijks acties richting jouw doel. Of dat nou een bedrijf neerzettten is of je to-do lijst korter maken. Stapje voor stapje kom je dichter bij.
 4. Een wachten op lijst maken
  Staan er taken op jouw to-do lijst die moeten gebeuren, maar niet door jou? Mooi! Deze kan je dan delegeren. Wees duidelijk aan degene aan wie je de taak overdraagt en communiceer duidelijk wanneer deze taak gereed moet zijn. Zet dit in je planner zodat je het niet vergeet. Nu je alle taken en dingen in je hoofd hebt vastgelegd, wordt het tijd om te focussen op andere dingen die die je meer rust geven en stress verminderen.
 5. Vraag hulp
  Doe jij veel zelf? Bijvoorbeeld alles voor je gezinsleden en op werk. Ga dan eens na welke taken voor jou zijn en welke taken van een ander. Wellicht doe je meer dan nodig is. Ook kan je in het huishouden hulp vragen aan een schoonmaakster, of een familielid die je hierbij helpt. Maar ook je partner en kinderen kan je om hulp vragen om dingen te doen (als ze oud genoeg zijn). Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.
 6. Doe een meditatie
  Misschien is dit nieuw voor je, of misschien wel bekend maar komt het er niet van. Meditatie is een krachtige manier om de geest te kalmeren en om meer innerlijke rust te creëren. Het kan helpen om stress en angst te verminderen en je helpen te ontspannen. Probeer dagelijks te mediteren, zelfs als het maar een paar minuten is. Eventjes 2 minuten als je wakker wordt en voordat je aan de dag begint kan heel fijn zijn.
 7. Zorg voor voldoende slaap
  Zorg dat je voldoende slaapt om je lichaam en geest de tijd te geven om te herstellen.
  Probeer regelmatige slaaptijden aan te houden en creëer een rustige slaapomgeving. Let dus op dat je niet te lang door werkt of tv kijkt in de avond en zet desnoods een wekker om op tijd naar bed te gaan.
 8. Sta iets eerder op
  Het is heel fijn om eerder aan de dag te beginnen dan de rest van je huishouden. Je kan in alle rust je kopje koffiedrinken, je planner doornemen wat je vandaag moet doen of even iets fijns voor jezelf zoals een boek lezen of een meditatie. Je hoeft echt niet 1,5 uur eerder op te staan, 10-15 minuten eerder zorgt er al voor dat je de dag fijner start.
 9. Plan iets leuks in
  Of je nu iets in plant met een vriendin, alleen of met je gezin. Zorg dat je een leuke activiteit inplant waar je plezier en ontspanning uit haalt. Dit kan muziek luisteren zijn of een dansje in de woonkamer of een wandeling in het bos. Kijk wat jou plezier geeft.
 10. Schrijf in je dagboek
  Stel je hebt het allemaal weer een beetje op orde en je ervaart meer rust, is het ook belangrijk omdat te houden. Zelfreflectie kan je heel goed helpen om bewust te zijn wat er in je speelt en wat er in je omgaat. Dit kan eenvoudig door even te schrijven in je dagboek en in te checken bij jezelf. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen: Hoe voel ik mij nu? Hoe wil ik mij voelen? Zo hou je een beetje de vinger aan de pols. En merk je alweer de symptomen van stress en onrust? Begin dan weer bovenaan bij tip 1 tot je ervaart dat je weer rustiger wordt.

Heel veel succes met meer rust vinden in je zelf. Geïnspireerd om aan de slag te gaan?
Bekijk hieronder de notitieboeken, dagboeken en planners uit ons assortiment.