Wat vertelt jouw handschrift over jouw persoonlijkheid?

Wat zegt jouw handschrift over jouw persoonlijkheid?

Vroeger schreven we veel meer met pen en papier. Denk aan je het huiswerk (en strafwerk) dat je moest maken en de liefdesbrieven die je schreef. Nu schrijven we vooral veel digitaal, op tablet of telefoon.

De kracht van geschreven woorden

Schrijven met pen en papier is super krachtig. Want wist je dat je een ander hersendeel aanspreekt wanneer je met de hand schrijft i.p.v. typt? En dat je veel creatiever bent en op andere ideeën komt? Super waardevol dus!

Omdat we tegenwoordig ook zo veel digitaal schrijven, zijn we netjes schrijven een beetje verleerd. Sommige mensen schrijven liever ook niet meer met de hand omdat het niet netjes of zelfs onleesbaar is.

De studie van het handschrift

Grafologie is de wetenschappelijke studie van het handschrift die wordt gebruikt om achter bepaalde karaktereigenschappen van iemand te komen. Een grafoloog besteedt vooral aandacht aan de vorm van elke letter, het algemene uitzicht van de letters en de mate waarin het zwaar of licht overkomt.

De manier waarop iemand schrijft kan tot vijfduizend persoonlijkheidskenmerken onthullen.

Iedereen heeft een uniek en verschillend handschrift. Soms is een handschrift bijna niet te lezen en soms als mensen bijvoorbeeld met hoofdletters schrijven, is een handschrift juist heel duidelijk.

Vind jij het ook nog steeds fijn om met pen en papier te schrijven?  En ben je benieuwd wat jouw handschrift over jouw persoonlijkheid zegt? Hieronder een aantal kenmerken over wat jouw handschrift over jou kan zeggen.

Wat zegt jouw handschrift over jouw persoonlijkheid?

Schrijf maar eens een zin op of pak je notitie- of dagboek erbij en kijk wat jouw handschrift (in grote lijnen) over jou zegt:

Grote letters

Schrijf je met grote letters dan kan dat wijzen op een extraverte en open persoonlijkheid. Als je uitsluitend hoofdletters gebruikt kan het duiden op een vraag naar aandacht. En soms ook dat je op zoek bent naar zelfbevestiging.

Kleine letters

Schrijf je met kleine letters dan kan het duiden op een verlegen, introverte persoonlijkheid. Maar wel met oog voor detail. Doorgaans ben je leergierig en zorgvuldig. 

Gemiddelde lettergrootte

Schrijf je met een gemiddelde grootte dan kan dit wijzen op een noch introverte noch extraverte persoonlijkheid. Je zult je goed kunnen aanpassen aan verschillende (sociale) situaties.

Schuinte

Schrijf je afhellend naar rechts, dan kan dit een kenmerk zijn dat je open staat voor nieuwe ervaringen en het ontmoeten van nieuwe mensen.

Blijven jouw letters naar links hellen heb je meestal een meer gereserveerde persoonlijkheid.

Hoe hard je drukt op het papier

Druk je zwaar met je pen op het papier? Dan heb je waarschijnlijk sterke emoties en voel je intens. Je hebt een enthousiaste gedrevenheid op weg naar succes.

Met een lichte druk ben je iemand die zich makkelijk beweegt van plek naar plek en heb je een meer ontspannen kijk op het leven.

De verbinding tussen de letters

Schrijf je met verbonden letters, dan denk je logisch en methodisch en neem je weloverwogen beslissingen. Zijn jouw letters niet verbonden met elkaar dan duidt dit op intelligentie en ben je intuitief.

Manier van schrijven

Schrijf je snel dan ben je waarschijnlijk wat ongeduldig en verspil je zo weinig mogelijk tijd. Als je traag schrijft ben je meer georganiseerd en methodisch ingesteld.

Hopelijk ben je met deze kenmerken wat wijzer geworden over jouw eigen handschrift.

Ik ben dan ook benieuwd of jij ook nog graag met pen en papier schrijft? En of jij je herkent in de persoonlijkheidskenmerken die jouw handschrift over jou verteld? Laat het me hieronder weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.