Vorige week hebben we ons best gedaan om je te helpen in het stellen van doelen naar aanleiding van de goede voornemens die jij voor ogen hebt. Want, zo blijkt, het volhouden van goede voornemens is nog niet zo makkelijk. Heb je onze guidelines al gevolgd? Gefeliciteerd! Je hebt alweer een belangrijke stap genomen in het daadwerkelijk realiseren van je goede voornemens. En om je nog wat extra houvast te geven duiken we deze week nog iets dieper in de materie van goede voornemens en het stellen van doelen.
Teveel doelen
Hartstikke mooi indien je voornemens bent om op veel vlakken het anders, beter te doen. Gezondheid, eetgewoonten, financieel, op sociaal vlak etcetera. Wil je teveel doen dan werkt dat vaak juist beklemmend. Waar begin je? Is je eerste keuze wel de beste keuze? Daarmee leg je vaak de lat te hoog voor jezelf. Ons advies is dan ook, begin met enkele doelen. Of dat er nu eentje is of meteen drie zijn weet je zelf het beste. Zolang je er maar voor zorgt dat het allemaal nog te behappen en te overzien blijft.
Te grote doelen
Een andere reden waarom gestelde voornemens niet van de grond komen is omdat ze te groot zijn. Neem nou als voorbeeld dat je in de maand mei de marathon van jouw eigen stad wil lopen. En dit terwijl je nog niet eens de trotse bezitter bent van een paar hardloopschoenen. Je doel is dan in het algemeen (enkele uitzonderingen daargelaten) te groot, te ambitieus. Onze tip is: Hou het door jou gestelde doel voor ogen en knip deze op. Dit maakt het realistisch en uitvoerbaar. Je eerste stap in de marathon lopen is om in de maand januari goed materiaal te kopen. Schoenen, broek etc. In februari is je doel om met een hardloopcoach looptechnieken te trainen. En zo kun je voor de maanden daarna jezelf als doel stellen om steeds een paar kilometer meer te lopen. Met een realistisch doel hou je vertrouwen in jezelf en hou je dit jaar wel vol.
Doelen niet specifiek genoeg
De laatste belemmerende factor die we met je willen bespreken zijn doelen / voornemens die niet specifiek genoeg zijn. Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is afvallen. Hoeveel ga je afvallen en in welk tijdbestek? Want een doel zonder eindstreep is nou eenmaal geen doel. Je weet niet wanneer je een doel gehaald hebt en je weet ook niet zo goed welke richting je beweegt. Grote kans dus dat je afhaakt. Ons advies: Gaat het om afvallen? Stel voor jezelf je streefgewicht vast. Zet dit om in het aantal kilo’s wat je daarvoor moet afvallen en maak hiervoor een stappenplan. Denk ook hierbij dat je je doel niet in 1 maand hoeft te halen. Smeer dit uit over een langere periode en vier telkens de bereikte mijlpaal. Zo worden voornemens daadwerkelijk omgezet in resultaat.
We horen graag hoe het vergaat met het halen van je doelen!