Tips voor een goede content kalender

Wie droomt er niet van de perfecte Instagram feed, een Twitter tijdlijn vol geretweete items en een Facebookpagina die booming is vanwege de content? Of in mijn geval: weten over welke onderwerpen ik de komende tijd ga bloggen. Want zonder (goede) content kalender ben je nergens meer anno 2017. Hoe jij die ook simpel kunt maken, ga ik je vertellen!

Waarom content kalender?

Laat ik beginnen met je te vertellen waarom ik het maken en gebruiken van een content kalender zo handig vind. Kun jij daarna zelf bepalen of het ook iets voor jou is. Ik vind het fijn om wat houvast te hebben (weten dus wat ik ga creëren), in te kunnen spelen op actualiteiten en evenementen die op vaste data zijn (lees: sinterklaas, kerst, oud & nieuw) én om een goede balans te houden tussen onderwerpen (lees: niet 2 posts achtereen over lipsticks of 2 Instagram foto’s met dezelfde outfit). En ik vind het handig voor de momenten dat ik in the zone ben en op deze manier lekker vooruit kan werken aan onderwerpen die nog in de toekomst liggen.

Voorbereiding

Als je er over uit bent dat een content kalender iets voor jou is, is het tijd om ermee aan de slag te gaan. Je kunt natuurlijk met een beetje Google werk een handige template in Excel van internet plukken. Persoonlijk werk ik graag met pen en papier. Ik tover een maand kalender op papier, vul de data in en kijk meteen welke belangrijke (feest)dagen er zijn en welke deadlines (voor bijvoorbeeld deze gastblog) ik heb. Kijk daarnaast op welke dagen je, welke soort content wilt plaatsen. Zo heb ik voor mijn website bepaald dat op maandag de weekvlog online komt, woensdag en vrijdag een blogpost en zondag een extra video. Dat zijn dus de dagen die ik ga invullen.

Brainstorm over content

Nu kun je gaan bedenken wát je dan aan content gaat creëren. Ga lekker met jezelf (of als je een team hebt, met zijn allen!) brainstormen over de onderwerpen die je kunt bespreken, het soort foto’s die je wilt laten zien en voor welk platform wat geschikt is. Nu is natuurlijk de ideale periode om na te denken over de input die je wilt hebben rond kerst en de jaarwisseling, maar óók wat je net na het nieuwe jaar wilt communiceren (vooruitwerken in verband met vrije dagen?).

Aan de slag!

Wanneer je alle ideeën op papier hebt, is het tijd om de kalender in te vullen. Zo kun je een overzicht krijgen wat handig is qua indeling én verdeling. Zit er een goede balans in de onderwerpen? Ga je op alle kanalen dezelfde content delen of maak je hier onderscheid in? En als je met een team werkt: wie is waarvoor verantwoordelijk? Als je dat allemaal helder hebt is het eindelijk zover en kun je echt aan de slag met het daadwerkelijk maken van de content.

Evalueer de content kalender

Zoals je op mijn kalender ziet: niet alle vakjes zijn al ingevuld. Ik houd voor mezelf altijd wat ruimte over voor last minute zaken, producten die ik opgestuurd krijg of geniale ingevingen. Wees niet te streng en bied jezelf ook wat bewegingsruimte. Maar zonder content kalender zou ik echt de houvast missen die het me biedt! Het zorgt ervoor dat ik (doel)gericht te werk kan gaan en een goede balans houd in onderwerpen. En dat geeft mij – als chaoot – enorm veel rust.

Succes!

Over Daisy

Ik ben Daisy en blog op homeofdaisies.nl  over beauty, lifestyle en DIY. Omdat ik gigantisch chaotisch ben, heb ik altijd pen en papier bij de hand en heb ik werkelijk overal wel een notitieboekje voor. To do lijstjes, mijn blog, recepten en aantekeningen tijdens reizen. Schrijven maakt mijn leven overzichtelijk.

Eens per maand zal ik op mylovelynotebook.nl praktische tips en ervaringen delen over hoe notitieboekjes jouw leven leuker, makkelijker en georganiseerder kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.