Tips en ideeën om een vakantie journal te maken

Tips en ideeën om een vakantie journal te maken

Een vakantie is een tijd van avontuur, ontspanning en nieuwe ervaringen. Het vastleggen van deze bijzondere momenten is fijn om herinneringen levendig te houden. Daarnaast zorgt het om een blijvende connectie te voelen met de mooie momenten die je hebt beleefd. Als je jouw ervaringen niet vastlegt, vervliegen deze heel snel. Een vakantie journal of vakantie dagboek is een perfecte manier om je reisverhalen, foto’s en gevoelens vast te leggen op een creatieve en persoonlijke manier. In dit blogartikel zal je zien waarom het maken van een vakantie journal zo leuk is en geven we enkele tips om je op weg te helpen.

Waarom is het leuk om een vakantie journal te maken?

Een vakantie dagboek maken biedt talloze voordelen en zorgt voor een waardevolle ervaring.
Hier zijn een paar redenen waarom het leuk is om een vakantie journal te maken:

 1. Creatieve uitlaatklep: Een vakantie journal biedt de mogelijkheid om je creativiteit de vrije loop te laten. Je kunt experimenteren met verschillende materialen; zoals stiften, stickers, washi-tape en nog veel meer, om je pagina’s tot leven te brengen. Juist op een moment wanneer we minder moeten, minder afleiding hebben en meer rust ervaren, kan de creativiteit naar voren komen.
 2. Reflectie en dankbaarheid: Het bijhouden van een journal stelt je in staat om terug te kijken op je reis en je dankbaarheid te uiten voor de mooie momenten die je hebt meegemaakt. Het schrijven over je ervaringen helpt je ook om betekenis te geven aan je reis en diepgaandere inzichten te verkrijgen.
 3. Waardevolle herinneringen: Uiteraard maak je veel foto’s met je telefoon, maar kijk je na verloop nog wel eens naar deze foto’s of verdwijnen deze steeds verder op jouw fotorol? Met een vakantie journal kan je net even meer vastleggen dan de momentopname. Bladeren door de pagina’s van je journal zal je steeds weer terugbrengen naar de speciale momenten die je hebt beleefd.
 4. Het versterkt je geheugen: Het opschrijven van je ervaringen, observaties en gevoelens tijdens je vakantie helpt je om je herinneringen beter vast te leggen. Door actief bezig te zijn met het schrijven, versterk je de neurale verbindingen in je brein die verband houden met die specifieke herinneringen. Dit kan je helpen om levendige details te onthouden die anders misschien zouden vervagen. Schrijf bijvoorbeeld op hoe je je voelde? Welke geur is je bijgebleven?
 5. Een emotioneel hulpmiddel: Reizen kan een emotionele rollercoaster zijn, met hoogtepunten en uitdagingen. Of de rust die je ervaart gaat ervoor zorgen dat inzichten of emoties omhoog komen die je eerder onderdrukte door je drukke leven. Een vakantie journal biedt een veilige ruimte om je gevoelens te uiten en te verwerken. Het opschrijven van je vreugde, frustraties, angsten of zelfs verdriet kan therapeutisch zijn en je helpen om emoties beter te begrijpen en te hanteren.
 6. Een waardevol aandenken: Een vakantie dagboek is een tastbaar aandenken aan je reis dat je kunt koesteren voor de komende jaren. Het is een persoonlijk document dat je kunt delen met anderen of zelfs doorgeven aan toekomstige generaties. Het geeft je de mogelijkheid om terug te reizen in de tijd en de waardevolle momenten opnieuw te beleven.

Tips om aan de slag te gaan! 

Nu je enthousiast bent over het maken van een vakantie dagboek, zijn hier enkele tips om je op weg te helpen:

 1. Kies het perfecte notitieboek: My Lovely Notebook biedt prachtige notitieboeken die perfect zijn voor je vakantie journal. Personaliseer bijvoorbeeld een Leuchtturm1917 notitieboek met de naam van je vakantiebestemming op de voorzijde om het nog specialer te maken.
 2. Verzamel materiaal: Zorg ervoor dat je een verzameling van stiften, markers, washi-tape, stickers en andere decoratieve materialen hebt. Deze zullen je helpen om je pagina’s tot leven te brengen en een persoonlijk tintje toe te voegen. Ook in de webshop vind je voldoende accessoires om je hierbij te helpen. Maar verzamel ook materialen op je vakantiebestemming zoals een folder waar je plaatjes uit kan gebruiken, een entreekaartje etc.
 3. Plan je pagina’s: Voordat je vertrekt, kun je een idee hebben van hoe je je pagina’s wilt indelen. Maak bijvoorbeeld lijsten met bezienswaardigheden die je wilt bezoeken. Of maak ruimte voor dagelijkse reflecties en maak ruimte voor het toevoegen van foto’s en entreekaartjes. Dit helpt je om georganiseerd te blijven tijdens je reis.
 4. Schrijf dagelijks: Probeer elke dag even de tijd te nemen om je ervaringen en gevoelens op te schrijven. Dit hoeven geen lange verhalen te zijn. Gewoon enkele zinnen of kernwoorden die je helpen om de essentie van de dag vast te leggen is ook prima.
 5. Wees creatief: Gebruik je materialen en creativiteit om je pagina’s uniek en persoonlijk te maken. Voeg schetsen, handlettering, collages of zelfs kleine souvenirs toe om je journal nog specialer te maken.

Je kan deze journal voor jezelf maken, maar misschien ook leuk voor je kind(eren) of gezin.

Het maken van een vakantie journal is een leuke manier om je reiservaringen vast te leggen en een blijvende herinnering te creëren. My Lovely Notebook biedt prachtige notitieboeken en notitieboeken die je kunt personaliseren met de naam van je vakantiebestemming. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met het maken van je eigen vakantie journal en geniet van het plezier van het vastleggen van je reisavonturen!

Bekijk hier een selectie van onze journals

 

Heb je in de vakantie tijd over? Bekijk dan eens een van mijn blogs op Youtube.