Snellezen

De hoeveelheid informatie die je op een dag tot je kunt of moet nemen, groeit wonderbaarlijk snel. Email, social media, nieuws etc. Je ontkomt er niet meer aan. Maar wat als je nou eens meer informatie tot je kunt nemen in dezelfde hoeveelheid tijd? Of dezelfde hoeveelheid tekst maar halvering van de tijd? Die tijd kun je dan mooi benutten voor iets anders ;-). De oplossing is snellezen!

Een aantal valkuilen…

Doordat je hardop leest of binnensmonds, rem je daarmee je leessnelheid af. Blijf niet te lang bij elk woord hangen. En lees vooral niet terug omdat je het idee hebt dat wat je net hebt gelezen, je al weer vergeten bent.

Snellezen, hoe doe je dat?

 • Gebruik een potlood of pen, dat helpt namelijk om je ogen te laten focussen op de tekst. Teruglezen voorkom je hiermee. En de kans dat je je laat afleiden, is ook minder groot.
 • Zet muziek op zonder zang. En dan het liefst muziek van ongeveer 60BPM.
 • Onderstreep sleutelwoorden.
 • Gebruik een kookwekker (de Pomodoro techniek, daar hebben we hem weer!).
 • Neem vooraf 10 minuten de tijd om elke pagina globaal maar snel te bekijken.
 • Maak daarna een paar korte aantekeningen over de inhoud van de tekst. Je gaat nu niet met een blanco gedachte aan een stuk tekst beginnen, iets wat helpt bij de motivatie.

Blijf oefenen!

 • Gebruik hiervoor anders weer de Seinfeld-methode om het dagelijks bij te houden.
 • Begin met korte teksten en niet gelijk ‘De Ontdekking van de hemel’.
 • Blijf die pen/potlood gebruiken.

Stap voor stap aan de slag:

 1. Maak gebruik van een metronoom en stel hem in op 60 tikken per minuut (tpm) en probeer dit eerst 10 minuten met 4 à 5 ‘stops’ per regel. Ga hierbij niet te vloeiend met je aanwijzer langs de regel maar maak een stop met je ogen op de tik van de metronoom.
 2. We gaan nu de snelheid verhogen: 90 tpm en ga weer 10 minuten lezen met 2 à 3 stops per regel. Stop op sleutelwoorden en begin wat verder van de kantlijn en ga sneller naar de volgende regel. Blijf dit een aantal dagen
 3. Even de druk er weer vanaf en terug naar 60 tpm en lees één regel heen en aan het einde van de regel lees je de volgende regel weer terug! Je zal merken dat je hersenen er automatisch aan gaan wennen. Zeker als je snel doorgaat met de volgende regel!
 4. Weer verder met de 90 tpm en weer één regel heen en de volgende terug. Blijf dit een aantal dagen oefenen.
 5. Vervolgens terug naar 60 tpm en lees nu 2 regels heen. En de stops maak je onder de tweede regel zodat je de eerste ook ziet.
 6. Verhoog het tempo naar 90 tpm en probeer dit een aantal dagen.
 7. Blijf op de 60 tpm en verhoog de leestijd naar 5 minuten per 2 regels heen en 2 regels terug.
 8. Voer het tempo weer op naar 90 tpm en blijf dit een aantal dagen oefenen.

Nu zit je minimaal op het dubbele van je oude leessnelheid! Ik ben erg benieuwd naar de ervaringen. Deel je ze hieronder?

Over Corina Evers

Corina - 39 jaar – mama van een tweeling van 6 - Virtual Assistant – ‘ontzorgt’ ondernemers met het uit handen nemen van diverse werkzaamheden - secretaresse op afstand - expertise: structuur en efficiency aanbrengen + maken van Prezi-presentaties en infographics– dol op allerlei soorten notitieboeken, het liefst in leuke, frisse kleuren. – Geniet van het leven - www.virtualfocus.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.