Reflecteren in je notitieboek

reflecteren in je dagboek

Je notitieboek kun je op verschillende manieren gebruiken. Reflecteren is een van de mogelijkheden. En een heel erg belangrijke, want door te reflecteren kunnen we leren van wat we in het verleden hebben meegemaakt. Je kijkt vanaf een afstandje naar wat er goed ging en wat je volgende keer in dezelfde situatie anders kun doen. Het helpt je inzicht te geven bij je persoonlijke groei en een mogelijkheid om te sturen.

Het Van Dale woordenboek omschrijft reflectie onder andere als bespiegeling. Je kijkt hiermee naar jezelf en symboliseert het terugblikken op eigen ervaringen en gedragingen. Door te reflecteren leer je van jezelf en geeft het je handvatten om jezelf te ontwikkelen.

Reflecteren op verschillende momenten

Je kunt op verschillende manieren en momenten reflecteren. Bijvoorbeeld elke dag, elke week of 1x per maand of aan het einde van het jaar. Tijdens de reflectie stel je jezelf open vragen om erachter te komen wat een situatie of actie met je deed. Bijvoorbeeld:

  • Ben ik blij met hoe deze dag is verlopen?
  • Wat voelde ik toen situatie x zich voordeed? Hoe heb ik mijn taken toen uitgevoerd?
  • Wanneer ben ik 100% tevreden over het resultaat?
  • Waar ben ik dankbaar voor?
  • Wat kan ik volgende week anders doen (om mijzelf te verbeteren)?

Deze vragen dwingen je na te denken over wat er is gebeurd en op welke manier je het een volgende keer anders danwel beter zou kunnen doen.

Apart notitieboek

Zodra je deze zaken voor jezelf opschrijft in een apart notitieboek heb je al je ervaringen en leermomenten bij elkaar. Je hebt overzicht omdat je alles gebundeld hebt en makkelijk door je notitieboek kunt bladeren. Daarnaast geeft het jou de mogelijkheid om aan het eind van het jaar alle learnings, inzichten en antwoorden bij elkaar te hebben om een jaarreflectie te doen,

Wissel goeie en minder goeie ervaringen met elkaar af, want je leert ook van dingen die je al heel goed doet. Wees niet bang om elementen uit je reflectie uit te proberen. Het effect zal hoe dan ook zijn dat je ook daar van leert.

Wil jij ook meer leren reflecteren en te schrijven in je dagboek?

Dan is de cursus dagboekschrijven wat voor jou!
In deze online cursus leer ik je de beste methoden en technieken om te schrijven in je dagboek, meer diepgang te krijgen in je schrijven en om het schrijven dit keer wel vol te houden. Kijk snel hier voor meer over de cursus dagboekschrijven!

mooie reflectie notitieboeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.