Hou jij ook zo van de maan?

Hou jij ook zo van de maan?

Over de maan is veel geschreven. Over haar schoonheid, magie, kracht en energie. Maar ook over dat je bij volle maan in een weerwolf zou kunnen veranderen. Heb jij interesse in de maan en haar natuurlijke cyclus? Wil je wat meer weten over de maan en gevoel krijgen bij de energie van de verschillende maanstanden? Lees dan gauw verder.

Hoe kan het dat we de maan zien?

De reden dat we de maan kunnen zien is dat deze wordt beschenen door de zon. De maan reflecteert het zonlicht. De maan beweegt om de aarde, we kijken dus steeds anders tegen de maan aan. Afhankelijk van hoe de maan ten opzichte van de aarde en de zon aan de hemel staat, zien we een groter of kleiner deel van de lichte kant van de maan. Dit noemen we de maanfasen. 

De maanfasen

Wanneer we de geheel verlichte zijde van de maan zien, zien we de volle maan. Als we alleen naar de donkere kant van de maan kijken (en dus geen maan zien) noemen we dit nieuwe maan. Tussen de volle en de nieuwe maan zien we tweemaal een halve maan. De eerste halve maan wordt ook wel eerste kwartier van de cyclus genoemd, de tweede halve maan het laatste kwartier.

Ook wordt gesproken over een wassende fase (dit is tussen nieuwe maan en volle maan) en een afnemende fase (deze vindt plaats van volle maan naar nieuwe maan).

De maancyclus duurt ongeveer 29 dagen.

De Kracht van de maan

De kracht van de maan uit zich op de aarde in eb en vloed. Omdat wij voor 80% uit water bestaan, heeft de maan veel invloed op ons. De maan beïnvloed ons lichaam en onze emoties. Zo ligt het aantal geboorten rond de volle maan veel hoger dan gemiddeld. En gedurende de maancyclus kun je meer of minder energie ervaren.

“There is a moon inside every human being.

Learn to be companions with it”. Rumi

Wat betekenen de verschillende maanstanden?

Nieuwe maan

De nieuwe maan staat voor een nieuw begin. Het is een goede periode om je te richten op nieuwe ideeën, intenties en op nieuwe plannen. Het is een tijd van zaaien.

Eerste kwartier, wassende maan

Het eerste kwartier is een periode van leerprocessen, die wel ervaren wordt als moment van twijfel. Een periode waarin je geconfronteerd kunt worden om verbeteringen aan te brengen.

Volle maan

Elke volle maan staat voor voltooiing van een periode. Het is een periode die geschikt is om te evalueren en te objectiveren van wat rond de nieuwe maan gestart is. We krijgen het gevoel te moeten “loslaten”.

Laatste kwartier, afnemende maan.

Staat voor een periode van bezinning, van verdere evaluatie of om dat wat geleerd is over te dragen. Deze periode is een voorbereiding op de nieuwe maan. Het kan zijn dat je dingen definitief moet loslaten of dat je ze juist gaat  implementeren in je leven.

Schrijfopdracht

Ben jij geïnspireerd door de cyclus van de maan? En wil je bewuster worden van invloed van de energie van de maan? Schrijf dan bij nieuwe maan je plannen, ideeën en intenties op. Dit mogen kleine dingen zijn zoals meer tijd voor jezelf nemen. Vervolgens ga je bij volle maan evalueren door op te schrijven wat er de afgelopen periode is gebeurd, wat zich heeft ontwikkeld.

Je kan dit in elk notitieboek doen maar het is ook leuk om hier een speciaal notebook voor te gebruiken met een afbeelding van een maan.  Zoals bijvoorbeeld het notitieboek “Moon” van Nuuna, het notebook “crescent moon” van Archer & Olive of in de notitieboekjes van Studio Oh! “Maan & Sterren”.

Ik ben benieuwd wat de schrijfopdracht jou gebracht heeft? Leuk als je het wilt delen met ons door een opmerking achter te laten.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.