Hoe overleef je Blue Monday?

Hoe overleef je Blue Monday?

Blue Monday is bij de meeste mensen bekend als de meest deprimerende dag van het jaar. De term is afgeleid van het Engelse begrip “feeling blue”, wat neerslachtig of somber betekent. Blue Monday valt op de maandag van de laatste volle week van januari.

Goede voornemens

Er zijn verschillende redenen waarom mensen deze maandag als “slechte” dag ervaren. De gezellige dagen zijn achter de rug en het saldo op je bankrekening is meestal laag in deze periode. Veel mensen komen er rond deze dag achter dat er niks tot weinig van de goede voornemens terecht is gekomen. Of zij ervaren dat het zwaar is om de goede voornemens vol te houden. Het wordt laat licht, bij het opstaan is het nog donker en de zon gaat ook nog steeds weer vroeg onder. De eerstvolgende vakantie is meestal nog ver weg. En dan is ook nog eens maandag, de eerste dag van de werkweek.

Hoe overleef je Blue Monday?

Hieronder een aantal tips om deze dag op een positieve manier door te komen.

  • Ga naar buiten

Als je de tijd hebt maak dan een lange strand- of boswandeling. De buitenlucht doet je goed en in beweging zijn is goed voor je lichaam en je geest. Maar ook een kleine wandeling in de pauze kan al het verschil maken. Je gaat daarna weer met nieuwe energie verder met je werk of bezigheden.

  • Neem tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf nemen is natuurlijk heel persoonlijk. Lees een boek of tijdschrift, ga naar de sauna of ga gezellig koffiedrinken met een vriendin. Maak die lange wandeling of volg een yogales.

Beschrijf in je notitieboek een mooi moment van de dag. Of schrijf op waar je dankbaar voor bent, hoe je je voelt of waar je graag aandacht aan wilt besteden. Je wordt je meer bewust en er ontstaan positieve gedachten en gevoelens.

 

Bedenk dat jij niet de enige bent die last heeft van Blue Monday. Maar ook dat de winterzonnewende, de overgang naar langere dagen, al gaande is. Iedere dag wordt het weer wat vroeger licht en gaat de zon weer wat later onder.

Wat doe jij om Blue Monday op een positieve manier door te komen? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.