Hoe evalueer je jouw dag?

Reflecteren - Hoe evalueer je jouw dag_ - My Lovely Notebook

Sommige dagen verlopen hectisch en andere dagen verlopen weer soepel. Hoe fijn zou het zijn als alle dagen soepel verlopen. Ik denk eerlijk gezegd niet dat dat helemaal kan, maar je kan er wel dichtbij in de buurt komen door te reflecteren of te evalueren.

Want door stil te staan hoe het gaat krijg je controle en heb je de kans om bij te sturen.

Sta even stil

De eerste stap is om aan het eind van de dag een momentje te nemen. Je kan dit aan het einde van je werkdag doen vlak voor je naar huis gaat of net voordat je naar bed gaat. Pak je notitieboek en een pen en neem om moment of even tot rust te komen. Vraag jezelf vervolgens dan af hoe deze dag voor je was.

 • Was het een leuke dag?
 • Heb je genoten? Plezier gehad?
 • Ben je in de flow geweest?
 • Wat ging makkelijk vandaag?
 • En wat ging moeizaam?
 • Wat heb je niet afgekregen en waarom?
 • Wat of wie heeft je geraakt?
 • Welk cijfer geef je deze dag?

Dankbaarheid 

Een hele fijne oefening om je dag goed af te sluiten is om te kijken naar het positieve in je dag. Wat ging er wel goed. Dit zorgt ervoor dat je een fijne afsluiting van de dag hebt. Daarnaast trek je door te focussen op het positieve, meer positieve situaties aan. Mijn advies om dan ook elke dag 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Voor de een is dit eenvoudig en die schrijft meteen 20 dingen op, voor de ander zijn 2 dingen al heel erg lastig. Probeer 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent en denk ook aan de simpele dingen zoals: ik ben dankbaar dat vandaag de zon scheen, en ik ben dankbaar dat ik vandaag niet zelf hoefde te koken etc.

Reflecteren - Hoe evalueer je jouw dag_ Dit is mijn methode - My Lovely Notebook

Extra tips 

 1. Plan dit momentje in in je planner als je het aan het einde van de werkdag doet, zodat je het niet vergeet. Met 5 minuten ben je al een heel eind.
 2. Of als je het thuis doet, koppel het dan aan een bestaand ritueel zoals je avond routine. Of wanneer de kindjes net op bed liggen en je lekker op de bank gaat zitten. Zodra je het koppelt aan iets dat je al doet, is het makkelijker te integreren in je leven.
 3. Hoe vaker je reflecteert, hoe makkelijker het wordt omdat je steeds zelfbewuster wordt.

Ben jij ondernemer? 

En zou je graag ook reflecteren op jouw ondernemerschap en hoe jij je gedraagt als ondernemer?

Al sinds ik ondernemer ben kijk ik wekelijks terug op mijzelf als ondernemer. Dit doe ik doormiddel van mijn wekelijkse zakelijke reflectie. Het brengt mij zoveel en dat gun ik jou ook!

Daarom heb ik de mini cursus zakelijk reflecteren gemaakt en ik denk dat dit zeker iets voor je is! In een paar video’s deel ik je mijn methode hoe ik al bijna 9 jaar lang elke vrijdag reflecteer over mijn afgelopen week. Kijk snel hier want er geldt nog steeds een mooie pilot prijs.