Hoe begin je in een dagboek?

Hoe schrijf ik in een dagboek

Zou jij ook graag willen beginnen met schrijven in een dagboek? Maar weet je niet zo goed hoe? Of weet je niet wanneer je moet beginnen? Lees dan onderstaande blog waarin we inspiratie geven om een begin te maken met het schrijven in een journal.

Waarom zou je in een dagboek schrijven?

Schrijven is een gewoonte. Als je dit aanleert om regelmatig te doen, kan je veel ruimte en rust ervaren. Door te schrijven keer je naar binnen. Je schrijft je dagelijkse beslommeringen en je steeds weer terugkerende gedachten van je af. Je vertrouwt jouw gedachten en gevoelens toe aan het papier.

Hierdoor ontstaat er ruimte in je hoofd. Je krijgt meer zelfkennis, meer inzicht in je jezelf. Zo kun je jouw persoonlijke en/of spirituele ontwikkeling bijhouden. Schrijven in een dagboek geeft ontspanning, je kunt je gedachten namelijk makkelijker loslaten als je deze hebt opgeschreven. En het is natuurlijk superleuk om al je vastgelegde herinneringen later nog eens terug te kunnen lezen.

Hoe je begin je met schrijven in een dagboek?

Er zijn meerdere manieren om te starten met schrijven in een dagboek.

  • Als eerste kun je natuurlijk gewoon beginnen zoals jij dat zelf wilt. Misschien heb je als kind wel in een dagboek geschreven en weet je nog hoe jij het fijn vindt om te beginnen.
  • Je kunt ook beginnen met schrijven aan het begin van een nieuwe periode of nieuwe gebeurtenis. Bijvoorbeeld aan het begin van het jaar of van een nieuwe maand. Bij de geboorte van je eerste kindje of als je net gestart bent met een nieuwe baan.
  • Om op gang te komen kun je beginnen met het beschrijven van wat je ziet, hoort of ruikt. Mogelijk dat daarna de woorden vanzelf op het papier vloeien.
  • Of je begint met beschrijven welke van de vier basis emoties je op dit moment voelt; bang, boos, blij of bedroeft. Herken je er een? Probeer de emotie dan verder te nuanceren en schrijf over de reden of oorzaak van dit gevoel. Wat is er gebeurd?
  • Ook kun je inspiratiekaartjes gebruiken om te beginnen met schrijven. Deze helpen je op weg door jou een vraag te stellen die je niet zo snel aan jezelf zou stellen. Het kan een hele goede schrijf-opwarmer zijn.
  • Volg de cursus dagboekschrijven. Tijdens de cursus leer je van af te schrijven en gedachten toe te vertrouwen aan papier. Je maakt kennis met verschillende schrijfmethodes om te ontdekken wat voor jou goed werkt. En je leert ook hoe je het schrijven vol kunt houden. In 7 weken word je aan de hand meegenomen en dit alles lekker thuis op je fijne stoel. Het enige dat je nodig hebt is een pen, een mooi dagboek en een computer, telefoon of tablet.

Cursus dagboekschrijven

Ben jij enthousiast (geworden) over het schrijven in een dagboek en heb je interesse in de cursus dagboekschrijven? Binnenkort start de 7 weekse (online) cursus dagboekschrijven weer. Wil je als eerste meer informatie ontvangen over de cursus, meld je dan nu aan voor de wachtlijst. Je wordt dan als eerste op de hoogte gebracht als de virtuele deuren weer open gaan.

Welk dagboek zal ik kiezen?

Er zijn verschillende, superleuke journals verkrijgbaar. Dagboekjes met of zonder slot of met een elastiek. Onder aan het blog zie een aantal voorbeelden.

Leuke dagboeken


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.