De kunst van het niks doen

De kunst van het niks doen

Eindelijk vakantie

Ken je dat gevoel? Je hebt de laatste dagen heel hard gewerkt om alles af te krijgen voordat je vakantie begint. En dan ineens heb je vrij. In je hoofd heb je nog van alles gepland om te doen, de was wegwerken, de administratie doen en het huis opruimen.

Maar om alvast een voorproefje te nemen op je vakantie is het heel belangrijk om juist even niks te doen. De kunst van het niks doen zijn we misschien wel verleerd. Wanneer zijn wij nog een beetje aan het lummelen? Of wanneer vervelen wij ons nog?

Geen afleiding

Wetenschappelijk is bewezen is dat “niks doen” positieve uitwerkingen heeft.
Zo krijgen we, als we even geen afleiding hebben, de mogelijkheid om te reflecteren. Om stil te staan bij wat je allemaal gedaan hebt de afgelopen tijd. Het kan zijn dat je nieuwe inzichten krijgt over dat ene probleem of die lastige situatie.

Ook ontstaat tijdens het niks doen de mogelijkheid om creatief te zijn. Ideeën en wensen komen vanzelf naar boven. En niks doen geeft ons hoofd even rust. Het is goed voor onze gezondheid.

Niks doen. Wat is het?

Niks doen betekent de tijd doorbrengen zonder doel. Even offline zijn. Tijd voor jezelf nemen.

Niks doen. Hoe doe je dat ook al weer?
Gewoon een beetje voor je uit kijken.

Maak het jezelf gemakkelijk. Je kunt vanuit een ontspannen houding (zittend, liggend) gewoon lekker voor je uit kijken. Zorg dat er geen afleiding is van je telefoon of ander beeldscherm. Je kunt bijvoorbeeld lekker naar buiten kijken. Of luisteren naar de geluiden om je heen, misschien hoor je buiten een vogel fluiten.

Een wandeling maken

Neem de tijd voor jezelf door het maken van een wandeling. Wandel bij voorkeur in een groene omgeving. Je zult merken dat tijdens het wandelen de ideeën en/of inzichten zich vanzelf aandienen. Het wordt rustiger in je hoofd.

Notitieboek bij de hand?

In rust ontstaan dus vaak de meest mooie, creatieve ideeën en nieuwe inzichten. En hoe fijn is het om deze ideeën en inzichten meteen in een mooi notieboek op te schrijven. Zodat je ze later nog eens op je gemak terug kunt lezen en er eventueel mee aan de slag kan.

Je kunt hiervoor allerlei mooie notitieboeken gebruiken. Het Traveler’s Notebook van Midori is hier ook zeer geschikt voor omdat het vele handige navullingen heeft. Zo kan je een boekje gebruiken voor al je ideeën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.