Creëer je eigen prettige werkklimaat

Creëer je eigen prettige werkklimaat

Er zijn dagen, weken en wellicht ook maanden dat de mallemolen van je werk op volle toeren draait. Dit betekent bijvoorbeeld dat de druk op je prestaties groter en groter wordt. Dit betekent misschien ook dat je de controle of het overzicht dreigt te verliezen. Herken jij jezelf hierin of wil je voorkomen dat je in een dergelijke situatie terecht komt? Wij geven je drie tips om voor jezelf een fijn werkklimaat te creëren.

“Nee” is ook een antwoord

Het bedrijf groeit als een dolle of juist alle zeilen moeten worden bijgezet om het bedrijf vlot te trekken. Hoe dan ook: dit betekent vergaderingen, acties en nog meer acties die gedaan moeten worden. Verlies jezelf niet en durf ook nee te zeggen als je weer voor ‘een dingetje’ gevraagd wordt. Want alles waar jij ja op zegt zorgt voor extra werk en extra verwachtingen. Dat gaat alleen maar ten koste van jouw energie en jouw creativiteit. Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Zeg in ieder geval niet meteen ja. Of zeg ja op voorwaarde dat je er volgende week aan kan beginnen.

Stop met jezelf te motiveren

In een ander artikel vertellen we over de kikker. Die grote of lastige taak die voldoening geeft zodra je deze (aan het begin van de dag) gedaan hebt. Er zijn ook taken die je soms beter even uit kunt stellen. Tegen een grote taak blijven aanhikken kost energie. Je probeert jezelf op te peppen om er aan te beginnen en in je achterhoofd heb je voor jezelf besloten dat het toch niet gaat lukken. Spreek met jezelf af dat je deze taak één a twee dagen laat rusten. Doe er tot die tijd ook niets aan en ga aan de slag met iets waar je jezelf (op dit moment) veel beter voor kunt motiveren.

Take a break

Het is belangrijk om je lichaam en geest rust te geven. Met rust zorg je ervoor dat je batterijtje weer opgeladen wordt. Omdat het houden van een powernapje (een kort dutje) niet overal even makkelijk kan kun je er ook voor kiezen om buiten even een klein wandelingetje te maken. Denk dan lekker aan niks en zet je gedachten op nul. Heb je de luxe van een meditatieruimte of van een stukje groen in de buurt van jouw werkplek? Dan is meditatie ook een fijne manier om weer helemaal bij te komen.
Met nieuwe energie kun je de volgende taak of je creativiteit een nieuwe impuls geven.

Met deze tips kun jij voor jezelf een fijn werkklimaat creeëren. Welke tip ga jij toepassen?


Afbeelding: Volha Kavalenkava 123RF.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.