4 tips voor het bereiken van jouw doelen in 2016

4 tips voor het bereiken van jouw doelen in 2016

Aan het einde van het jaar vind ik het altijd heerlijk om even een tijd vrij te maken om terug te kijken naar het afgelopen jaar. Wat ging er goed, wat kan beter? Wat wilde ik doen en wat is daarvan terecht gekomen? En welke doelen schuif ik door? Daarna kijk ik naar het komende jaar. Ik stel mijn doelen en maak een planning. Dat geeft mijn overzicht en rust. Klinkt goed denk je misschien, maar hoe doe je dat nou, zo’n planning maken? En vooral; hoe zorg je ervoor dat je al die plannen en mooie voornemens ook écht gaat doen?

1.   Schrijf het op!

Als je een planning wilt maken is stap 1 om dingen op te gaan schrijven. Dit kan in een agenda, een speciaal notebook of bijvoorbeeld een speciale business planner. Ikzelf ben van nature creatief maar… hopeloos chaotisch. Dus vroeger maakte ik mijn planningen op allemaal losse blaadjes, die ik dan ook weer kwijt raakte. Daarna kocht ik een speciaal schrift, dat hielp al enorm. Maar nu heb ik echt iets te geks ontdekt; de Daily Greatness Business Planner. Hierin kun je al je doelen en je visie voor het komende jaar kwijt. En er staan heel veel tips in hoe je dit kunt doen, op welke gebieden je dat kunt doen. En wat ik er zo tof aan vind, is dat je niet alleen een planning maakt, maar ook wekelijks, per kwartaal én per jaar reflecteert. Waardoor je elke keer weer scherp blijft. En dat is best fijn als zelfstandig ondernemer.

2.   Maak het concreet

Vaak als we plannen hebben zijn ze te vaag en vrijblijvend. Je bedenkt bijvoorbeeld dat je ‘meer wilt gaan doen aan marketing’ of dat je ‘meer wilt gaan sporten’. Maar de vraag is dan wat je precies wilt gaan doen. En wanneer, hoe vaak?  Handiger is het om dan te zeggen ‘ik post minimaal 5 keer per week 5 berichten op mijn social media’ of ‘ik ga minimaal 5 keer per week een half uur wandelen’. Door het zo helder en concreet te maken wat je gaat doen, maak je het veel makkelijker om het ook echt in te gaan plannen.

3.   Zorg dat het behapbaar is

Maar kijk nu eens even naar jouw concrete plan; 5 keer per week een half uur. Is dat echt haalbaar? Of zijn er dagen dat je dat eigenlijk niet redt? Of dat het je stress gaat opleveren om het wel te doen, terwijl je dat wandelen nu juist wilde doen voor meer energie én meer rust! Misschien is 3 keer in de week wel haalbaar en kun je daar ook tevreden mee zijn. Hoe behapbaarder je het maakt, hoe groter de kans op succes!

4.   Maak het zo klein mogelijk

De grootste valkuil van nieuwe plannen is dat we vaak de neiging hebben om de lat te hoog te leggen. Zoals in het voorbeeld van het wandelen. Als je normaal nooit wandelt en nu ineens DRIE keer per week een HALF UUR gaat wandelen; dat klinkt agenda technisch misschien haalbaar, maar vaak werkt dit niet. Het gevolg is dat je alweer bent afgehaakt voordat je goed en wel begonnen bent.

Kijk eens wat de kleinst mogelijke stap is die je kunt zetten. Hoe zou het zijn als je begint met 1 keer per week 5 of 10 minuten wandelen. De kans dat het lukt is veel groter toch? En van daaruit bouw je het uit. Dan ga je bijvoorbeeld 2 keer week, of 1 keer 20 minuten. Zo zorg je ervoor dat je heel gemotiveerd blijft, en dat je echt nieuw gedrag kunt gaan aanleren.

Start dus met hele kleine stapjes en je zult verbaasd staan over de grote veranderingen die dat teweeg kan brengen. Je zult zien dat als je eenmaal een eerste kleine stap hebt gezet, die stap erna al wat makkelijker zal gaan. Zo gaat die bal vanzelf weer rollen en voor je het weet ben je op volle kracht op weg naar jouw doel!

Heel veel succes met het maken van jouw planning, of het nu is voor het komende jaar, de komende week of voor een project waar je mee bezig bent. Ik hoor graag hoe de stappen jou hebben geholpen bij het bereiken van je doelen.

Over Lisette Tol

Mijn naam is Lisette Tol (43 jaar). Ik ben Businesscoach voor zelfstandig ondernemers en mijn bedrijf heet De Ontspannen Ondernemer. Ik woon in Amsterdam, samen met mijn man, onze zoon van 10 en onze poes Kees. Ik ben creatief, heb jaren in de televisiewereld gewerkt, heb 5 jaar mijn eigen yogastudio in Amsterdam gehad en ben dol op schrijven. Ik schrijf voor mijn bedrijf, maar ook voor mezelf. Ik heb denk ik wel over de 100 notebooks volgeschreven in mijn leven. Met plannen, dagboeken, morningpages en nog meer plannen. Als businesscoach begeleid ik ambitieuze ondernemers die hun bedrijf naar het volgende niveau willen tillen naar meer omzet, meer rust én meer vrije tijd. Ik geloof namelijk dat het leven niet alleen meer bedoeld is om heel hard te werken.
www.deontspannenondernemer.nl  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.